In de 12e eeuw migreerde deze geurige specerij naar Europa vanuit de eilanden Java en Sumatra. De altijd groene nootmuskaat groeit ook op de Molukken en Kalimantan. De Britten waardeerden deze specerij zo hoog dat ze voor 400 gram nootmuskaat 3 schapen gaven aan Indonesische handelaren.
Vandaag de dag behoort de palm in de teelt van nootmuskaat tot de Indonesiërs. Ze worden gevolgd door Grenada, dat ongeveer 40% van de wereldvoorraden van deze specerij verkoopt. Nootmuskaat is zelfs afgebeeld op het wapen van deze staat.
Ingrediënten
Hele nootmuskaat
Gebruik voor
Gebruik in de keuken als toevoeging aan gebak en desserts.
Voedingswaarde per 100 gr.
Eiwitten (g / 100g)… 6,0
Vetten (g / 100g)… 36
Koolhydraten (g / 100g)… 29
Energiewaarde (kcal / 100g)… 460
Voordelen: er wordt gezegd dat lavendel veel gunstige effecten heeft. Lavendel wordt vaak gebruikt tegen angst, stress en slapeloosheid. Het wordt ook gebruikt tegen depressie, dementie, pijn na een operatie en vele andere aandoeningen. Het kruid is zeer gewaardeerd voor schoonheidsbehandelingen en voor de huid en wordt vaak gebruikt in parfums en shampoos om de huid te helpen zuiveren. In voedsel en dranken wordt lavendel gebruikt als aromatische component. Toepassingen: lavendel wordt het meest gebruikt in aromatherapie en decoratie en kan ook worden gebruikt voor thee en koken.
Verpakking: 250g en los
Een houtachtige, kruidige geur, typisch mannelijk, Oud Elixir legt delicaat frisse harmonieën van grapefruit, lavendel en alsem in de topnoot, voor een rijker hart van tabak, specerijen en leer. Dit alles wordt bedekt met donkere houtachtige basisnoten, ambergris en oud.
Topnoot: Grapefruit, lavendel, rozemarijn, kardemom
Hartnoot: Kaneel, nootmuskaat, oud, leer
Basisnoten: Civet, tonkaboon, vanille
Gewicht: 0.400 kg
de moerbeibomen produceren bessen
aromatisch gewaardeerd over de hele wereld en vaak
beschouwd als superfoods vanwege de concentratie
van vitamines, mineralen en krachtige plantaardige verbindingen.
Toch is de vrucht niet het enige deel van de moerbeiboom dat
gezondheidsvoordelen zou bieden. Al eeuwenlang zijn de bladeren
gebruikt in de traditionele geneeskunde als een natuurlijke behandeling
voor een verscheidenheid aan aandoeningen. Er wordt gezegd dat het
positieve effecten heeft op de bloedsuikerspiegel en insuline.
Bovendien wordt aangenomen dat het de risico's van atherosclerose
vermindert door de oxidatie van cholesterol in de bloedvaten te
verlagen. Daarnaast zou het helpen bij het voorkomen van diabetes
door de opname van hoge hoeveelheden monosacchariden in de
bloedbaan te beperken.
Gebruik: de moerbeibladeren worden voornamelijk
gebruikt voor thee. Voeg 1 theelepel per kop (250 ml)
kokend water toe en dek af gedurende 3-5 minuten, afhankelijk
van je smaak.
Verpakking: 125g, 250g en los.