De enoki heeft een klein wit of beige hoedje en een lange steel die tot 10 centimeter lang kan worden. De enoki groeit in bossen en wordt gekweekt op stammen of op een substraat op basis van zaagsel. Het wordt voornamelijk in Japan gekweekt.
De enoki heeft een milde, fruitige smaak en een licht knapperige textuur. Enoki-paddenstoelen zijn uitstekend rauw in salades of snel gekookt. Klaar voor gebruik.
Bereidingstips
De paddenstoelen uit Azië hebben weinig schoonmaak nodig. Het is voldoende om ze af te vegen met een vochtige doek (ze in veel water wassen zou een deel van hun smaak wegnemen).
Bij de enoki is alles goed. Het is "klaar voor gebruik". We raden alleen aan om het uiteinde dat bedekt is met substraat af te snijden.
De enoki is heerlijk rauw. Het siert en op smaak brengt salades en sandwiches. Het kan in soepen worden toegevoegd (gebruikt als vermicelli) en in oosterse gerechten, waarbij het aan het einde van de kooktijd wordt toegevoegd om de delicate smaak te behouden.
Tips...
Ze worden herkend aan hun donkergrijze of lichtgele trechtervormige hoed. Hun vlees is geelachtig en aromatisch. Ze worden vooral gebruikt in mengsels.
Voorbereidingstips
De in het wild geplukte chanterelles, hoewel gecontroleerd bij de oogst en in de verpakking, moeten worden schoongemaakt volgens de volgende principes:
- Snijd 2 tot 3 mm van de steeltjes af.
- Borstel de paddenstoelen voorzichtig, hoed en lamellen, met een klein penseel om eventuele stekels of takjes te verwijderen.
- Alleen wassen indien nodig (bij aanwezigheid van aarde) door de paddenstoelen onder water te houden of ze voorzichtig af te vegen.
Koken: altijd op “hoge temperatuur” bakken en bij voorkeur knapperig consumeren.
De in plakjes gesneden en “kant-en-klare” paddenstoelen hoeven natuurlijk alleen maar gekookt te worden.
Bewaringstips
Chanterelles kunnen verschillende kenmerken vertonen afhankelijk van de oogstperiode of hun...