Citroenzuur komt van nature voor in citrusvruchten, maar kan ook worden geproduceerd. Industriële citroenzuur wordt voornamelijk geproduceerd via fermentatie of een chemische reactie. Laatstgenoemde methode wordt toegepast in ongeveer 90% van de wereldwijde productie en omvat fermentatie met behulp van enzymen en micro-organismenstammen, meestal Aspergillus niger.
Citroenzuur heeft het vermogen om emulsies te stabiliseren en voorkomt het scheiden van vet. Het eindproduct is beschikbaar in poedervorm of als korrel als watervrij citroenzuur.
Inuline is een van nature voorkomende multi-korrel die niet door de mens wordt verteerd, waardoor het fungeert als dieetvezel. Het komt voor in de wortels en knollen van sommige planten (witloof, artisjokken, schorseneer, ui, knoflook, bananen). Meestal wordt het gewonnen uit witloof. Inuline wordt gekenmerkt door een caloriearme en milde zoetheid. Aangezien het 10 keer minder zoet is dan suiker, wordt het meestal niet als vervanging gebruikt. Inuline wordt gebruikt als gel, het verdikt en stabiliseert substanties. Inuline, dat aan voedsel is toegevoegd, vermindert de calorie-inname, remt de eetlust en verhoogt het gevoel van verzadiging. Hierdoor verbetert het de controle over de hoeveelheid geconsumeerd voedsel. Het werkt goed voor mensen met afslankdiëten. Inuline fungeert als prebioticum, stimuleert de ontwikkeling van een normale darmflora en heeft zo een positieve invloed op de gezondheid.
Citroenzuur komt van nature voor in citrusvruchten, maar kan ook worden geproduceerd. Industriëel citroenzuur wordt voornamelijk geproduceerd door fermentatie of door chemische reactie. Deze laatste methode wordt gebruikt in ongeveer 90% van de wereldwijde productie en omvat fermentatie met enzymen en microbiale stammen, meestal Aspergillus niger.
Citroenzuur heeft de capaciteit om emulsies te stabiliseren en voorkomt de scheiding van vetten. Het eindproduct is beschikbaar in poeder- of korrelvorm als anhydraat citroenzuur.