Laserbewerking maakt snelle verwerkingssnelheden mogelijk voor complexe vormen en contouren, evenals voor individuele uitsparingen, terwijl het zeer nauwkeurige resultaten behaalt.
Voor de drie soldeermethoden - zacht solderen, hard solderen, hoogtemperatuursolderen - kan de laser uitstekend worden ingezet.
Hij werkt contactloos en de parameters zijn goed te regelen, zodat laserstraalsolderen voor verbindingen met hoge eisen aan temperatuurweerstand en mechanische belastbaarheid een goed alternatief voor lassen vormt. Dit seminar richt zich, na een inleiding in de soldeertechniek, op de materiaalkundige basisprincipes en de procesvoering. De soldeermethoden en geschikte laser-stralingsbronnen worden gepresenteerd. U leert belangrijke aspecten van het ontwerp van soldeerverbindingen en de kwaliteitsvereisten kennen. In het praktijkgedeelte worden soldeerverbindingen gemaakt en wordt de invloed van de procesparameters aan de hand van voorbeelden uit de industriële toepassing verdiept.
Het laserhardsmelten wordt toegepast op gietijzermaterialen.
Hardsmelten
Het laserhardsmelten wordt toegepast op gietijzermaterialen.
Hier wordt door de snelle afkoeling een witstolling in het gietoppervlak bereikt, met uitstekende slijtvastheid.
De volgende onderdelen worden op deze manier bewerkt:
- Boorgereedschappen
- Loopvlakken
- Leidingbanen
- Stoppers
- Koppelingen
Laserstraalharding, net als vlam- en inductieharden, wordt geclassificeerd als een oppervlaktehardingsproces. Alle staalsoorten die conventioneel gehard kunnen worden, kunnen ook met een laserstraal worden gehard.
Zeer hoge verwerkingssnelheden tijdens laserlassen resulteren in een smalle maar diepe lasnaad, die minimale thermische vervorming in het onderdeel veroorzaakt.
Naast het lasersnijden behoort ook het laserlassen tot onze kerncompetenties.
Met behulp van een hoogvermogenlaser worden naast de klassieke, rotatiesymmetrische componenten uit de auto-industrie ook behuizingen, warmtewisselaar-elementen en systemen van roestvrij staal gelast.
Door de geringe warmtebelasting van het werkstuk, hoge proces snelheden en een optimale verhouding tussen naaddiepte en naadbreedte, biedt deze verbindings techniek aanzienlijke voordelen ten opzichte van conventioneel lassen.
In nauwe samenwerking met de klant wordt de haalbaarheid van het onderdeel onderzocht en worden procesveilige productieprocessen ontwikkeld. Zo kunnen kwalitatief hoogwaardige producten en een kosteneffectieve productie worden gegarandeerd.
Inductieharden, vlamharden, circulair harden, enkel tandharden, laserharden
Inductie- en vlamharden van assen, assen etc. tot max. Ø 1.000 x 10.000 mm
Circulair harden tot Ø 1.650 mm
Enkel tandharden van tandwielen tot Ø 5.500 mm
Laserharden tot 1.500 x 600 x 800 mm
Met inductie-, vlam- of laserverwarming worden de werkstukken in de belaste zones op de gewenste hardtemperatuur verwarmd en vervolgens afgekoeld. Het harden van de randlaag van grote werkstukken vereist uitgebreide kwalificatie en veel ervaring. Beide zijn gewaarborgd door de uitstekend opgeleide medewerkers van HÄRTEREI REESE. De jarenlange ervaring heeft zowel bij het vlam- als inductieharden geleid tot procesoptimalisaties en component-specifieke oplossingen. Door gerichte vaststelling van machineparameters kan een hoog niveau van reproduceerbaarheid worden bereikt.
De AL-ROCK is een lasersysteem voor oppervlakteharding met een zelfrijdende rupsband. De laser kan direct naar het werkstuk worden gebracht. Tijdrovende verwijdering van de te harden componenten kan vaak worden vermeden. De robotarm bereikt eenvoudig de moeilijk bereikbare plaatsen op het werkstuk.
Alle gangbare metalen kunnen worden gehard, bijvoorbeeld gehard en getemperd staal, koudverwerkingsstaal en gietstaal of grijs gietijzer. Het materiaal moet minimaal 80% perliet bevatten. De hardheidsgraad die kan worden bereikt, is identiek aan die van conventionele hardingsprocessen.
Bij vrije 3D-bewegingen volgt de laserstraal nauwkeurig zelfs de meest veeleisende driedimensionale werkstukcontouren, bijvoorbeeld op sporen langs sluitranden. Bulten, littekenstructuren. Eenvoudige punten zijn ook geen probleem. Alleen de vrije toegang van de laserstraal tot het te harden oppervlak is vereist.
En de AL-ROCK kan nog meer - op verzoek kan de laserrobot ook worden gebruikt voor laserlassen.
Onze LHS-laserverharders zijn ontwikkeld om staalonderdelen en gereedschappen zoals tangen in grote hoeveelheden met hoge precisie te verhardingen.
De belaste delen van een gereedschap kunnen nauwkeurig worden bewerkt, terwijl de rest van het materiaal onaangetast blijft.
Het LHS-hardsysteem is gebaseerd op twee diodelasers, waarvan de laserhoofden zijn geplaatst op een vier-assig systeem en onafhankelijk van elkaar kunnen werken. Hierdoor worden veel hogere doorvoersnelheden bereikt dan bij traditionele hardsystemen. Een optisch systeem herkent de contour van het ingespannen werkstuk en berekent de geoptimaliseerde bewegingsroute voor de lasers. Verdere parameters kunnen afzonderlijk worden ingesteld voor verschillende werkstuktypen. Tijdens het verhardingsproces vindt er een constante temperatuurcontrole plaats.
Door het gebruik van de laserstraal als multifunctioneel gereedschap, bereiken we een hoog niveau van productie flexibiliteit en precisie.
Zelfs complexe deelgeometrieën, uit de meest uiteenlopende materialen, kunnen zo betrouwbaar, snel en economisch worden vervaardigd.
Onze hoogvermogen lasersnijmachines van TRUMPF, voor het snijden van plaatmaterialen, bieden veel voordelen en diverse toepassingsmogelijkheden. Bijvoorbeeld het snijden van foliebedekte platen, lasergraveren voor het markeren van componenten, het aanbrengen van puntjes in het materiaal, versnelde bewerking van fijnplaat (High Speed) en het snijden van gaten met een diameter onder de plaatdikte (ConturLaser).
Onze machines verwerken staal (fijnplaat en gezandstraalde platen) tot 20 mm, roestvrij staal tot 15 mm en aluminium tot 15 mm dikte.
Laserreparatie van gereedschappen: Reparatielassen, gereedschapreparatie, aanbrengen, oldtimeronderdelen
Of het nu gaat om wijzigingen in de oppervlaktegeometrie van spuitgietgereedschappen, het bijstellen van contouren of het corrigeren van enkele tienden van een millimeter – hier komt onze laser van pas. We hebben, passend bij het basismateriaal, een grote selectie aan toevoegmaterialen die worden gebruikt bij reparatielassen en in de gereedschapreparatie.
Bij laserlassen fungeert de gefocuste laserstraal als energiebron. Hiermee wordt het materiaal nauwkeurig en met een smalle lasnaad verbonden.
Hiervoor wordt de laserstraal in de laskop met behulp van een lens of spiegel gebundeld. Op de plek waar de gebundelde laserstraal het werkstuk raakt, smelt het materiaal precies op het optische brandpunt van de laserstraal. Tijdens de bewerking wordt de lasnaad door een beschermgas beschermd tegen reacties met de lucht. Afhankelijk van de taak wordt besloten welke soort lasnaad gelast moet worden.
Met 14 jaar ervaring in het laserlassen zijn we in staat om ook complexe en moeilijke onderdelen optimaal te repareren.
Nauwkeurig, snel en vervormingsvrij laserlassen maakt vaak een nieuwe productie overbodig, wat u tijd en kosten bespaart.
Ook voor moeilijke of complexe vormen - tijd- en kostenbesparing voor uw bedrijf.
Laseroppervlakteharding met hardingdiepten van 0,1 mm tot 2,0 mm.
Wij voeren oppervlaktehardingen (hardingdiepten van 0,1 mm tot maximaal 2 mm) uit op afgewerkte (bijv. geschuurde) werkstukken met Nd:YAG-, vezel- en diodelasers, vrijwel zonder vervorming. We maken gebruik van verschillende NC-installaties met 3 tot 6 assen. Door het gebruik van een 6-assige robot kunnen we grote aantallen kleine onderdelen effectief in serie produceren.
Met behulp van speciale hardingsoptieken worden een hoge doorvoer en proceszekerheid gewaarborgd en door het gebruik van pyrometers wordt een optimale regeling en bewaking van het hardingsproces gegarandeerd. Wij vervaardigen voor u metallografische dwarsdoorsneden en hardingsmetingen.
Of het nu gaat om buizen of platen, met onze lasersnijmachines kunnen we hoogprecisie producten op maat vervaardigen – in 2D en 3D.
De ultramoderne CNC-snijmachines kunnen individueel worden ingesteld op het gewenste formaat en materiaal.
Efficiëntie is de sleutel: U bestelt online en ontvangt in realtime een bijbehorend aanbod. Snelle levering gegarandeerd – met bijna 100% leverbetrouwbaarheid. Het was nog nooit zo eenvoudig om op maat gesneden producten te bestellen!
Loonfabricage op het gebied van laserslassen, 3D-lasersnijden, laserharden.
Meerdere laserbewerkingscentra met de modernste technologie.
De ontwikkeling van laserbewerkingsprocessen kan zeer divers zijn, aangezien het spectrum van onderdelen dat met de laser kan worden bewerkt in principe niet beperkt is.
De taken kunnen variëren van het laserslassen van ultramoderne aandrijfteile tot het 3D-lasersnijden van complexe vervormde delen en het laserharden van slijtagegevoelige onderdelen.
Voor elk individueel klantonderdeel bepalen we de procesparameters zoals bijvoorbeeld voedsnelheid, laservermogen, procesgas, enz.
Vooral laserslassen vereist uitgebreide kennis en expertise over de chemische en fysische processen in de materialen. Deze combinatie van laser-kennis en materiaalkennis is de kerncompetentie van Wessner Engineering GmbH.
Lokale oppervlakteverharding met behulp van laserstralen maakt het mogelijk om componenten op bijzonder belaste gebieden en randen nauwkeurig en vervormingsvrij te verhardingen.
Zelfs kleine onderdelen kunnen met de laser zeer nauwkeurig en met minimale vervorming worden gehard. Neem contact met ons op om ook uw hardingsopdracht aan te pakken.
Het randlaaghardingsproces met behulp van laser is een zeer flexibele en vervormingsarme techniek.
Harden
Laserharding kenmerkt zich als een flexibele en materiaalvriendelijke/vervormingsarme methode.
Het betreft hier een lokaal hardingsproces dat afhankelijk van het materiaal en de toepassing gekozen moet worden.
De hardingsbanen worden overlappend op het oppervlak aangebracht.
Voor een betere hechting wordt een coating aangebracht.
De volgende materialen zijn geschikt:
- C45 gehard
- 42 Cr Mo V gehard
- 100 Cr 6
- C60
Laserharden tot 1.500 x 600 x 800 mm
LASERHARDEN
Bij laserharden gaat het om een proces voor het harden van de randlaag van afzonderlijke functionele oppervlakken van componenten. Een voordeel van deze methode is bijvoorbeeld de mogelijkheid om de randlaag van moeilijke contouren te harden. Door de gebundelde laserstraal wordt het respectieve componentoppervlak verwarmd. De temperatuurval wordt gerealiseerd via de "zelfafkoeling" van het component.
De HÄRTEREI REESE beschikt over de grootste en modernste schachtofeninstallatie van Europa voor beschermgasverharding. Voor onderdelen met een diameter tot 5.000 mm; respectievelijk max. lengte 5.500 mm.
Bij dit thermochemische proces wordt er gericht koolstof aan het werkstuk toegevoegd. Bij het carbonitreren, een speciale vorm van inzetverharding, wordt er bovendien in kleine hoeveelheden ammoniak gediffundeerd om ook laaggelegeerde staalsoorten te kunnen behandelen. Hierbij maakt de HÄRTEREI REESE gebruik van het principe van gasopkooling, dat zeer goed te regelen is en daarmee een nauwkeurige specificatie van de latere verhardingsprofielen mogelijk maakt. Na de opkooling worden de componenten verhard en door temperen ontspannen. De warmtebehandelde werkstukken vertonen naast een hoge oppervlaktehardheid (tot 850 HV) en een grote slijtvastheid ook een hoge buigwissel- en duursterkte.
Plasma, Gas en Vacuüm, Passiveren (Corrosiebescherming); Max. gebruiksafmetingen Ø 2900 x 5500 mm
Bij het nitreren wordt de randlaag van ijzerhoudende materialen gericht verrijkt met stikstof of – bij nitrocarbureren – met stikstof of koolstof. Hierdoor nemen naast de hardheid ook de slijtage- en vermoeiingssterkte en de corrosieweerstand toe. Ook de noodloop- en glij-eigenschappen verbeteren. Tegelijkertijd wordt een hoge maatvastheid gewaarborgd, aangezien er geen structuurverandering in de zin van de austeniet-martensiettransformatie plaatsvindt.
In de regel worden laagdiktes tot 0,8 mm bereikt. Het door Dr. Ing. Helmut Reese ontwikkelde profundineren maakt zelfs materiaalafhankelijke nitreringshardte diepte mogelijk, die 1,0 mm overschrijden. Het vervormingsarme nitreren kan – mits de juiste staalsoorten worden gebruikt – in veel gevallen het gebruik van inzet- of randlaagverharding vervangen. Nitreringsstalen zijn te vinden in de DIN 17211 of EN 10085.
Precisiepersen; Max. persdruk 800 t; Max. werkstuklengte 10.000 mm
Vervormingen en maatveranderingen zijn onvermijdelijk tijdens de warmtebehandeling. De HÄRTEREI REESE biedt haar klanten echter een breed scala aan processen, zoals plasmanitriëren, gasnitriëren, nitrocarbureren en vacuümharding, om de zogenaamde hardheidsvervorming tot een minimum te beperken. Dit omvat ook de knowhow om dergelijke veranderingen te identificeren en hoe ze gecorrigeerd kunnen worden om kostbare nabewerking te vermijden.
Een bijzonder belangrijke dienst is daarom ook het richten geworden. Op de precisierichtpersen kunnen zowel kleine werkstukken als componenten tot 10 m lengte met een maximale perskracht van 8.000 kN tot nauwkeurigheden van 0,1 mm worden gericht.