Productinformatie
Erwten worden in september en oktober in Californië geoogst, terwijl de oogsttijd in Zuid-Afrika rond februari en maart ligt. Het is belangrijk om ze kort voordat ze volledig rijp zijn te oogsten, omdat ze anders te zacht zouden zijn voor verdere verwerking. Direct daarna worden ze geschokt, doormidden gesneden – en gedroogd als gemarmerde stukjes. De ongefumigeerde vruchten zijn qua smaak beter dan de gefumigeerde, omdat ze een vochtgehalte tot achttien procent hebben. Desondanks is het ongefumigeerde product duurder, voornamelijk omdat er meer verse vruchten nodig zijn voor de productie. Bovendien duurt het droogproces langer, waardoor ze meer gewicht verliezen.
Oorsprong
De belangrijkste peren-exporterende landen zijn Zuid-Afrika, Argentinië en China.
Wist u dat er geen bloemen aan de takken van vijgenbomen groeien? Deze bevinden zich namelijk binnenin de vruchten!
Dat betekent dat u bij het eten van een vijg in feite talloze kleine bloemen eet.
Vijgen zijn een uitstekende bron van vezels. Ze versterken het verzadigingsgevoel en zijn goed voor de spijsvertering – vooral na een zware zakelijke lunch. Volgens het Amerikaanse National Cancer Institute hebben vezels een kankerverlagend effect. Ze helpen ook om het risico op hartziekten te verlagen.
Het vijgenseizoen is typisch in de late zomer van augustus tot september.