Erythritol is een natuurlijke suikeralcohol/polyol die wereldwijd is goedgekeurd voor gebruik als voedseladditief. Erythritol is bijna 70% zoet als suiker en wordt gebruikt als bulkzoetstof. Erythritol werd ontdekt in 1848 en komt van nature voor in sommige vruchten en gefermenteerde voedingsmiddelen. Het smaakprofiel van erythritol is zeer vergelijkbaar met dat van suiker. Het is niet cariogeen en heeft de hoogste spijsverteringstolerantie van de polyolen. Aangezien het natuurlijk is, veroorzaakt het geen bijwerkingen en smaakt het bijna precies als suiker zonder de calorieën.
EC-nummer: 205-737-3
Molecuulformule: C4H10O4
CAS-nummer: 149-32-6
Propyleenglycol wordt het meest gebruikt voor de grootschalige productie van polymeren. Het wordt gebruikt als chemische grondstof voor de vervaardiging van onverzadigde polyesterharsen (UPR). Het reageert met onverzadigde maleïne-anhydriden en isoftaalzuur om een copolymeer te vormen.
Het reageert met propyleenoxide om oligomeren en polymeren te maken die worden gebruikt voor de productie van veelgebruikte polyurethanen.
Het is nuttig in op water gebaseerde acrylarchitectuurverven. De langzame verdampingssnelheid voorkomt dat het oppervlak uitdroogt.
Het is goedgekeurd voor indirect gebruik als voedseladditief. Het heeft het E-nummer E1520 voor voedseltoepassingen. Het wordt gebruikt in koffiehoudende dranken, vloeibare zoetstoffen, ijs en frisdrank, enz.
Het wordt veel gebruikt in cosmetica en farmaceutische producten. E490 is het nummer voor cosmetische producten en farmacologische producten.
Het is toepasbaar als drager of basis voor veel soorten make-up in de cosmetica-industrie.
Zuurgetal: ≤0,5 mg KOH/L
Water: ≤0,5%