Millet is een van de oudste gecultiveerde planten in Eurazië. Millet begon ongeveer 7000 jaar geleden te worden gecultiveerd en is een waardevol graangewas. Het graan (dat millet wordt genoemd) wordt gebruikt om soepen, granen en andere culinaire producten te maken; het is een waardevol voer voor pluimvee. Het groeiseizoen duurt van 60 tot 120 dagen. De plant is thermofiel en bestand tegen droogte, evenals tegen verzilting van de bodem, maar verdraagt geen zure bodems. De opbrengst bedraagt 1417 centners per hectare. Stro en groene massa worden gebruikt als veevoer. In Rusland wordt het voornamelijk gecultiveerd in de droge gebieden van de Wolga en de Centrale Zwarte Aarde regio's. Bijna glutenvrij, daarom kan het worden aanbevolen voor mensen die lijden aan coeliakie, een aangeboren ziekte veroorzaakt door eiwitintolerantie voor sommige graangewassen. Millet stimuleert de bloedvorming. Milletpap is aangewezen bij hypertensie en ziekten van het cardiovasculaire systeem.
Geëxtrudeerd pluimveevoer voor vleesrichting van 50 tot slacht
(voederhoeveelheid: 200 g/kop per dag)
SAMENSTELLING: Tarwe, Volle soja, Vlees- en beendermeel, Vismeel, Zonnebloemolie
VITAMINEcomplex: A, D3, E, B1, B2, B3, B4, B5, B6, BC, B12, H
Mineralencomplex: ijzer, koper, mangaan, jodium, selenium
Granulair, geëxtrudeerd voer, dat de laatste fase is in het proces van het voeden van jonge vleeskuikens en andere vleesrassen van 50 dagen tot slacht. Het is een compleet voer en kan ook worden gebruikt als onderdeel van een mash, mits er geen warmtebehandeling heeft plaatsgevonden.
Koriander wordt gebruikt als specerij in de keuken en voor het geven van een aangename geur in de parfumerie, cosmetica en zeepproductie. De plant is een goede honingplant.
Het wordt veel gebruikt als specerij voor het op smaak brengen en versterken van worst, kaas, ingeblikt vlees en vis, augurken, likeuren, toegevoegd aan het bakken van Borodino-brood, banket en culinaire producten, evenals in de productie van bepaalde soorten bier en likeuren (in Duitsland).
Essentiële olie wordt verkregen uit de vrucht, die wordt gebruikt voor de synthese van linalylacetaat, citral en andere aromatische stoffen die in de parfumerie en cosmetica worden gebruikt om parfumproducten de geur van lelietje-van-dalen, violet, roos, bergamot, lelie, citroen, enz. te geven. Essentiële olie wordt gebruikt in de technologie, zeepproductie en in de textielindustrie. Na het destilleren van de essentiële olie wordt de vetolie geëxtraheerd, die wordt gebruikt in de zeepindustrie en de productie van oliezuur.
Saffloer – een oude olie- en verftelcultuur. Het wordt gebruikt als oliezaad, de olie wordt gebruikt bij de productie van margarine. Producten die zijn gemaakt van saffloerverf, saffloerolie wordt vooral gewaardeerd in de cosmetologie. Het is verzadigd met linolzuur (ongeveer 80%), dat niet in het lichaam wordt gesynthetiseerd. Linolzuur geeft elasticiteit aan bloedvaten, reguleert belangrijke processen in het lichaam, heeft een hydraterend effect en een hoge doordringbaarheid. Saffloerolie heeft een verzachtende, versterkende en voedende werking op de huid, normaliseert cellulaire functies, verbetert de bloedcirculatie, heeft een ontstekingsremmend effect en een hoge waterbindende en vochtregulerende capaciteit. Bovendien dient saffloerolieverf als een actieve geleider van andere componenten van cosmetica naar diepere lagen van de huid.