Rijst wordt ingedeeld op basis van de lengte van de korrels:
- Rond rijst: gemiddelde lengte van 5,2 mm of korter - Lengte/breedte verhouding van minder dan 2.
- Middelgrote of semi-lange rijst: gemiddelde lengte van meer dan 5,2 mm en 6 mm of korter - Lengte/breedte verhouding van minder dan 3.
- Lange rijst: gemiddelde lengte van meer dan 6 mm.
Rijst wordt ook ingedeeld op basis van het percentage gebroken korrels (gebroken tijdens de verschillende fasen van de verwerking), het bevat:
- met een maximaal percentage gebroken rijst van 5%.
- Rijst: - met 15% of minder gebroken rijst.
- Tweede keuze rijst: - met een maximaal percentage gebroken rijst van 50%. In het geval van voorgekookte rijst komen de aanvaardbare limietpercentages voor gebroken rijst overeen met de bovenstaande percentages plus 10% in absolute waarde.
De gebroken korrels worden gescheiden van de andere korrels en worden gebruikt voor diervoeding, rijstvlokken of voor de productie van koffie.