Wat is Kardemom?
Kardemomplanten (Elettaria cardamomum) groeien voornamelijk in hogere en beschutte gebieden nabij tropische bossen met relatief hoge neerslag. Deze omstandigheden komen vooral voor in Zuidoost-Azië en Midden-Amerika. Kardemom staat ook bekend als groene kardemom en is verwant aan gember. Kardemom heeft een heerlijke zoete en doordringende geur. Kardemom smaakt naar bergamot, citroen en kamfer. De peulen worden gedroogd na de oogst en krijgen dan een matte groene kleur. Ze zijn 1,5 tot 2 cm lang.
Gezonde eigenschappen van kardemomzaadjes en toepassingen
Kardemom bevat veel mineralen zoals ijzer, calcium, kalium en mangaan. 1 eetlepel bevat al 80% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid mangaan. Kardemom wordt in veel gerechten gebruikt om een verfijnde smaak toe te voegen, bijvoorbeeld in geroosterd gehakt en gekookte worstjes. Het is ook een veelgebruikte specerij in veel Oosterse en Afrikaanse gerechten. Kardemom heeft een zeer specifieke smaak. Als je er te veel van gebruikt, geeft het een overweldigende...