Kaliumsorbaat is een zeer effectief, veilig en niet-toxisch conserveermiddel voor levensmiddelen. Hoewel kaliumsorbaat een van de vele conserveermiddelen op de markt is, behoort het tot de beste, omdat het onschadelijk en veelzijdig is. Kaliumsorbaat wordt grotendeels synthetisch geproduceerd.
Het is een smaak- en geurloos poeder. Volgens de FDA wordt het als veilig in gebruik beschouwd, omdat het in het lichaam afbreekt tot water en kooldioxide. Het staat op de lijst van conserveermiddelen die met beperkingen in cosmetische producten mogen worden gebruikt. De maximaal toegestane concentratie in het eindproduct bedraagt 0,6 %, berekend als sorbinezuur. Het werkt het beste in een zure omgeving; anders zijn de eigenschappen veel zwakker.
Monocalciumfosfaat wordt verkregen door de reactie van fosforzuur en calciumcarbonaat. Als een bouwsteen van botten is fosfor betrokken bij tal van belangrijke biochemische transformaties.
Monocalciumfosfaat van 25 kg komt voor in de vorm van een vloeiende poeder of kleine korrels in een witte of grijzige kleur. Het is gemakkelijk te mengen met andere grondstoffen. Het product is verantwoordelijk voor de goede ontwikkeling van botten en weefsels, de goede werking van het metabolisme en het zenuwstelsel, evenals voor de verhoging van de productiviteit en de immuniteitskracht.
Permeat wordt geproduceerd uit verse gepasteuriseerde magere melk, die ontstaat na ultrafiltratie van melk om eiwitten en vetten te extraheren. Het product wordt vervolgens gedroogd met behulp van geavanceerde sproeidroogtechnieken. Het product wordt soms 'ontvet whey' genoemd wanneer het wordt verkregen uit wei.
Dankzij het feit dat wei-permeat rijk is aan lactose, maar een laag eiwitgehalte heeft, kan het worden gebruikt voor de productie van snoep, bakproducten en vetten. Het wordt ook toegevoegd aan de productie van ijs, gesmolten kazen, dranken en cosmetica.