Categorie: Enkelkruiden
Smaak en Aroma: houtachtig-aards in geur, warm-kruidig, licht peperachtig aroma met een bittere nasmaak
Toepassing: Kurkuma geeft veel curry-gerechten de typische goudgele kleur, maar wordt ook gebruikt om rijstgerechten, risotto, vissoep, chutneys en Noord-Afrikaanse lamsgerechten op smaak te brengen.
Tip: Het poeder mag aan het begin van het koken nooit worden meegebakken of te lang meekoken, anders wordt het eten te bitter.
Ingrediënten: Kurkuma
Opmerking voor allergieën: Kan sporen van noten, pinda's, sesam, mosterd en selderij bevatten.
Inhoud: 50 g in blikken doos
Kurkuma, wetenschappelijk bekend als Curcuma longa, is een vaste plant uit de familie van de gemberachtigen (Zingiberaceae). Het is afkomstig uit het Indiase subcontinent en Zuidoost-Azië. De plant kan tot 1 meter hoog worden en heeft langwerpige bladeren en gele bloemen. Het zijn echter de rhizomen van de kurkuma die het meest gewaardeerd worden om hun culinaire en medicinale eigenschappen.
Vanwege de vele gezondheidsvoordelen wordt kurkuma al eeuwenlang gebruikt in de traditionele Ayurvedische en Chinese geneeskunde. Het bevat een verbinding genaamd curcumine, die verantwoordelijk is voor de heldergele kleur en sterke antioxidatieve en ontstekingsremmende eigenschappen.