Voedselveiligheid is een steeds belangrijker onderwerp geworden. Enerzijds nemen de voedselbronnen af, terwijl anderzijds de problemen met bestaande voedingsmiddelen door verschillende factoren steeds onoplosbaarder worden. De reden waarom voedselveiligheid zo belangrijk is, is de realiteit dat meer dan tweehonderd ziekten tegenwoordig van voedsel afkomstig zijn. Van verschillende allergische reacties tot verlammingen en sterfgevallen, er zijn veel verschillende problemen die de menselijke gezondheid bedreigen. Als er niet de nodige aandacht aan voedselveiligheid wordt besteed, staan zwangere vrouwen, baby's, kleine kinderen en ouderen, kortom, iedereen met een verzwakt immuunsysteem, voor permanente schade en dodelijke risico's.
De kwaliteitsmanagementtoepassingscriteria die ervoor zorgen dat het product of de dienst op een consistente manier aan de klant wordt geleverd, door de wensen en verwachtingen van de klant (kwaliteit) gedurende de periode van productie tot aan de consument op een gedisciplineerde manier in de processen te verwerken, worden gezamenlijk aangeduid.