De geneeskrachtige eigenschappen van lijnzaad zijn al vele eeuwen bekend. De zaden bevatten omega-3 vetzuren, eiwitten, voedingsvezels, B-vitamines, vitamine E en K, aluminium, choline, macro- en micro-elementen: fosfor, calcium, magnesium, kalium, natrium, ijzer, koper, zink, mangaan en selenium. Naast het feit dat het een uitstekende bron van voedingsvezels, vitamines en mineralen is, heeft het een positieve invloed op de gezondheid van het spijsverteringsstelsel, waarbij het aandoeningen zoals maagzweren, hyperaciditeit en brandend maagzuur verlicht. Het verbetert de darmperistaltiek en helpt bij het verwijderen van schadelijke toxines uit het lichaam. Lijnzaad vertoont een kalmerende werking en hydrateert de slijmvliezen. Een van de gezondste oliën wordt uit lijnzaad geperst. Inclusief verzadigde vetzuren 3,7 g - 18% koolhydraten 29,1 g - 11%, inclusief suikers 1,5 g - 3% eiwit 18,5 g.