Referentie
9990000017676
Deze lange en zeer aromatische rijst komt uit de hooglanden van het noorden van Thailand. Een kostbaar goed, het werd altijd gekookt voor de hoge dignitarissen van het Siamese hof.
Voorbereiding
Was, laat uitlekken en kook een volume rijst in anderhalf volume koud water met deksel gedurende 10 tot 15 minuten, en voeg dan zout toe.
Rijst wordt ingedeeld op basis van de lengte van de korrels:
- Rond rijst: gemiddelde lengte van 5,2 mm of korter - Lengte/breedte verhouding van minder dan 2.
- Middelgrote of semi-lange rijst: gemiddelde lengte van meer dan 5,2 mm en 6 mm of korter - Lengte/breedte verhouding van minder dan 3.
- Lange rijst: gemiddelde lengte van meer dan 6 mm.
Rijst wordt ook ingedeeld op basis van het percentage gebroken korrels (gebroken tijdens de verschillende fasen van de verwerking), het bevat:
- met een maximaal percentage gebroken rijst van 5%.
- Rijst: - met 15% of minder gebroken rijst.
- Tweede keuze rijst: - met een maximaal percentage gebroken rijst van 50%. In het geval van voorgekookte rijst komen de aanvaardbare limietpercentages voor gebroken rijst overeen met de bovenstaande percentages plus 10% in absolute waarde.
De gebroken korrels worden gescheiden van de andere korrels en worden gebruikt voor diervoeding, rijstvlokken of voor de productie van koffie.