Inductieharden, vlamharden, circulair harden, enkel tandharden, laserharden
Inductie- en vlamharden van assen, assen etc. tot max. Ø 1.000 x 10.000 mm
Circulair harden tot Ø 1.650 mm
Enkel tandharden van tandwielen tot Ø 5.500 mm
Laserharden tot 1.500 x 600 x 800 mm
Met inductie-, vlam- of laserverwarming worden de werkstukken in de belaste zones op de gewenste hardtemperatuur verwarmd en vervolgens afgekoeld. Het harden van de randlaag van grote werkstukken vereist uitgebreide kwalificatie en veel ervaring. Beide zijn gewaarborgd door de uitstekend opgeleide medewerkers van HÄRTEREI REESE. De jarenlange ervaring heeft zowel bij het vlam- als inductieharden geleid tot procesoptimalisaties en component-specifieke oplossingen. Door gerichte vaststelling van machineparameters kan een hoog niveau van reproduceerbaarheid worden bereikt.
Laserstraalharding, net als vlam- en inductieharden, wordt geclassificeerd als een oppervlaktehardingsproces. Alle staalsoorten die conventioneel gehard kunnen worden, kunnen ook met een laserstraal worden gehard.
Met 14 jaar ervaring in het laserlassen zijn we in staat om ook complexe en moeilijke onderdelen optimaal te repareren.
Nauwkeurig, snel en vervormingsvrij laserlassen maakt vaak een nieuwe productie overbodig, wat u tijd en kosten bespaart.
Ook voor moeilijke of complexe vormen - tijd- en kostenbesparing voor uw bedrijf.
Laserharden tot 1.500 x 600 x 800 mm
LASERHARDEN
Bij laserharden gaat het om een proces voor het harden van de randlaag van afzonderlijke functionele oppervlakken van componenten. Een voordeel van deze methode is bijvoorbeeld de mogelijkheid om de randlaag van moeilijke contouren te harden. Door de gebundelde laserstraal wordt het respectieve componentoppervlak verwarmd. De temperatuurval wordt gerealiseerd via de "zelfafkoeling" van het component.
De HÄRTEREI REESE beschikt over de grootste en modernste schachtofeninstallatie van Europa voor beschermgasverharding. Voor onderdelen met een diameter tot 5.000 mm; respectievelijk max. lengte 5.500 mm.
Bij dit thermochemische proces wordt er gericht koolstof aan het werkstuk toegevoegd. Bij het carbonitreren, een speciale vorm van inzetverharding, wordt er bovendien in kleine hoeveelheden ammoniak gediffundeerd om ook laaggelegeerde staalsoorten te kunnen behandelen. Hierbij maakt de HÄRTEREI REESE gebruik van het principe van gasopkooling, dat zeer goed te regelen is en daarmee een nauwkeurige specificatie van de latere verhardingsprofielen mogelijk maakt. Na de opkooling worden de componenten verhard en door temperen ontspannen. De warmtebehandelde werkstukken vertonen naast een hoge oppervlaktehardheid (tot 850 HV) en een grote slijtvastheid ook een hoge buigwissel- en duursterkte.
Plasma, Gas en Vacuüm, Passiveren (Corrosiebescherming); Max. gebruiksafmetingen Ø 2900 x 5500 mm
Bij het nitreren wordt de randlaag van ijzerhoudende materialen gericht verrijkt met stikstof of – bij nitrocarbureren – met stikstof of koolstof. Hierdoor nemen naast de hardheid ook de slijtage- en vermoeiingssterkte en de corrosieweerstand toe. Ook de noodloop- en glij-eigenschappen verbeteren. Tegelijkertijd wordt een hoge maatvastheid gewaarborgd, aangezien er geen structuurverandering in de zin van de austeniet-martensiettransformatie plaatsvindt.
In de regel worden laagdiktes tot 0,8 mm bereikt. Het door Dr. Ing. Helmut Reese ontwikkelde profundineren maakt zelfs materiaalafhankelijke nitreringshardte diepte mogelijk, die 1,0 mm overschrijden. Het vervormingsarme nitreren kan – mits de juiste staalsoorten worden gebruikt – in veel gevallen het gebruik van inzet- of randlaagverharding vervangen. Nitreringsstalen zijn te vinden in de DIN 17211 of EN 10085.
Precisiepersen; Max. persdruk 800 t; Max. werkstuklengte 10.000 mm
Vervormingen en maatveranderingen zijn onvermijdelijk tijdens de warmtebehandeling. De HÄRTEREI REESE biedt haar klanten echter een breed scala aan processen, zoals plasmanitriëren, gasnitriëren, nitrocarbureren en vacuümharding, om de zogenaamde hardheidsvervorming tot een minimum te beperken. Dit omvat ook de knowhow om dergelijke veranderingen te identificeren en hoe ze gecorrigeerd kunnen worden om kostbare nabewerking te vermijden.
Een bijzonder belangrijke dienst is daarom ook het richten geworden. Op de precisierichtpersen kunnen zowel kleine werkstukken als componenten tot 10 m lengte met een maximale perskracht van 8.000 kN tot nauwkeurigheden van 0,1 mm worden gericht.