Peroxidatie en intramoleculaire reactie
Olijfoliën worden na verloop van tijd ranzig. Ranzigheid is een chemische wijziging van de moleculaire structuren van plantaardige oliën. Dezelfde chemische mechanismen werken ook op etherische oliën. De aanwezigheid van zuurstof die van nature in de oliën is opgelost, initieert deze chemische reacties. Ze versnellen in aanwezigheid van licht, lucht, temperatuurwisselingen of verschillende onzuiverheden.
Het reactiemechanisme van deze "veroudering" is verdeeld in twee fasen: de peroxidatie en de intramoleculaire reacties (of propagatiefase).
De wetenschappelijke literatuur beschrijft verschillende voorbeelden van peroxidatie. Hier is die van linalool, dat overvloedig aanwezig is in etherische oliën. (Voorbeeld: lavendel, lavandin, linalool-thym, rozenhout, salie, enzovoort).
In dit schema ondergaat linalool eerst een peroxidatie. Dit produceert een nieuwe verbinding: 7-dydroperoxy-3,7-dimethyl-octa-1,5-diene-3-ol.
Prebiotics & Enzymes is een voedingssupplement dat in Frankrijk is vervaardigd. Het bevat 4 enzymen en 2 prebiotica, evenals extracten van kamille en hibiscus. Een klinische studie bevestigt de effectiviteit van de gekozen kiwi-poeder voor het welzijn en het spijsverteringscomfort.
Dit voedingssupplement vermindert spijsverteringsongemakken, verbetert de spijsvertering en bevordert de ontwikkeling van een gunstige darmflora.
Prebiotics & Enzymes is verkrijgbaar in de vorm van een oplosbare poeder met een natuurlijke appel-hibiscus smaak.