Peroxidatie en intramoleculaire reactie
Olijfoliën worden na verloop van tijd ranzig. Ranzigheid is een chemische wijziging van de moleculaire structuren van plantaardige oliën. Dezelfde chemische mechanismen werken ook op etherische oliën. De aanwezigheid van zuurstof die van nature in de oliën is opgelost, initieert deze chemische reacties. Ze versnellen in aanwezigheid van licht, lucht, temperatuurwisselingen of verschillende onzuiverheden.
Het reactiemechanisme van deze "veroudering" is verdeeld in twee fasen: de peroxidatie en de intramoleculaire reacties (of propagatiefase).
De wetenschappelijke literatuur beschrijft verschillende voorbeelden van peroxidatie. Hier is die van linalool, dat overvloedig aanwezig is in etherische oliën. (Voorbeeld: lavendel, lavandin, linalool-thym, rozenhout, salie, enzovoort).
In dit schema ondergaat linalool eerst een peroxidatie. Dit produceert een nieuwe verbinding: 7-dydroperoxy-3,7-dimethyl-octa-1,5-diene-3-ol.