Maïszetmeel wordt veel gebruikt in de productie van zoetwaren, snoep, fastfood, worstjes, marinades, sauzen, glazuur, droge soepen, premixen voor sauzen en kant-en-klare maaltijden.
Daarnaast wordt maïszetmeel toegepast in de papier-, textiel-, karton- en lijmindustrie.
In farmaceutische en medische toepassingen wordt maïszetmeel bijvoorbeeld gebruikt als smeermiddel voor chirurgische handschoenen.
Bij cosmetisch gebruik kan het product een vervanger zijn voor talkpoeder in babyproducten.
Andere toepassingen omvatten het segment van diervoeding voor vee, gevogelte en visvoer.
De productie van maïszetmeel begint wanneer de grondstof maïs wordt gereinigd van puin en vreemde materialen en vervolgens wordt gemalen met water. Later vindt de scheiding van gluten en zetmeel plaats en de zetmeelsuspensie wordt gedroogd om vervolgens tot poeder te worden verwerkt. Het eindproduct is een fijn, wit en los poeder met een neutrale smaak en geur. Geen GMO van Europese maïs (maïs).
Maïszetmeel wordt op grote schaal gebruikt in de productie van snoep, zoetwaren, fastfood, worstjes, marinades, sauzen, glazuur, droge soepen, voorverpakte sauzen en kant-en-klaar maaltijden. Bovendien wordt maïszetmeel toegepast in de papier-, textiel-, karton- en lijmindustrie. In farmaceutische en medische toepassingen wordt maïszetmeel gebruikt, bijvoorbeeld als smeermiddel voor chirurgische handschoenen. In cosmetisch gebruik kan het product een vervanging zijn voor talkpoeder in babyproducten. Andere toepassingen omvatten het segment van diervoeding voor vee, pluimvee en visvoer.
Het aardappelproteïne wordt later gereinigd, gestoomd en gepeld. De zetmeel wordt vervolgens met water geëxtraheerd om een eiwitrijke slurry te vormen, die met zuur wordt behandeld en daarna gedroogd en gemalen. Aardappelproteïne is een fijn, los poeder, lichtgrijs of geelgroen, en heeft een typische geur van gedroogde aardappelen. De grondstof voor de productie van aardappel-eiwit zijn zetmeelaardappelen van Poolse oorsprong.
Erwtenproteïne wordt verkregen uit gele of gouden erwten via een droog en vloeibaar proces. In de droogfase wordt de schil van de erwten machinaal verwijderd en gemalen. Later wordt de erwtenmeel verzameld en, dankzij de hydrofiele eigenschappen, worden de eiwitten door centrifugatie gescheiden en verzameld.
Het eindproduct van erwtenproteïne is een beige poeder met een pure smaak.
Whey-eiwitisolaat wordt verkregen door de concentratie en zuivering van Whey-eiwitconcentraat om het vet- en koolhydraatgehalte in wei te verlagen.
Het proces kan worden uitgevoerd met behulp van membraanfiltratie of ionenuitwisseling. WPI wordt beschouwd als een product van de hoogste zuiverheid en concentratie van eiwit.