Chateau Ségur de Cabanac behoort tot de familie Delon, die ook eigenaar is van Chateau Moulin de la Rose in Saint Julien sinds 7 generaties.
Het Chateau Ségur de Cabanac dankt zijn naam aan de illustere en machtige familie met dezelfde naam, die al in de 16e eeuw in de geschiedenis van de Médoc te vinden is. Deze familie, afkomstig uit de Bordeaux-noblesse, was eigenaar van grote wijngaarden zoals Lafite en Latour in Pauillac. In Saint Estèphe droeg Graaf Joseph Marie de Ségur, heer van Cabanac, afstammeling van Alexandre de Ségur, bijgenaamd de Prins der Wijngaarden, actief bij aan de ontwikkeling van de wijngaard en stelde hij de percelen vast die nog steeds de naam Ségur de Cabanac dragen.
Commentaar
Kasteel Giscours weet hoe het zijn plaats in het hart van wijnliefhebbers kan behouden: met zijn grote wijn natuurlijk, Cru Classé van Margaux, maar ook met uiterst kwalitatieve varianten, met name de Haut-Médoc van Giscours. Het biedt de liefhebber de mogelijkheid om het vakmanschap van de Cru Classé te ervaren voor een zeer zachte prijs. Ideaal gelegen op mooie Garonne-gronden, beslaat de Cru Classé van Margaux 100 hectare wijngaard: 60% cabernet-sauvignon, 32% merlot, met een aanvulling van cabernet franc en petit verdot. Sinds 1995 wordt het domein geleid door de familie Albada Jelgersma, die haar zoektocht naar uitmuntendheid voortzet dankzij de dynamiek van Alexander van Beek.
Proeverij
Rijk, vol van smaak, de Haut-Médoc van Château Giscours heeft altijd een grote finesse van tannines en een opmerkelijke aromatische puurheid, benadrukt door fijne specerijen; hij is gemaakt voor lange jaren van rijping.
Druivenrassen: Cabernet Sauvignon (55%), Merlot (45%)
Producent: Familie Albada Jelgersma (Château Giscours) in Labarde (33460)
Verpakkingen en formaten: Fles (75cl) - Doos van 6
Cru bourgeois geproduceerd onder de appellatie Haut-Médoc, het château Charmail is een rode wijn afkomstig van een wijngaard van 28 hectare. De wijnstokken zijn gemiddeld 31 jaar oud en zijn aangeplant op klei-grindachtige bodems. De wijn rijpt 12 maanden in vaten (waarvan 25% in nieuwe vaten).
De château Charmail 2016 onthult een diepe, robijnrode kleur met paarse reflecties. De neus is intens en ontwikkelt aroma's van zwarte vruchten, leer en tabak. De aanzet in de mond combineert volheid en rondheid, met een perfect geïntegreerd hout. Een wijn die aanhoudt in de mond dankzij een rondheid en perfect gebalanceerde tannines.
Commentaar
Het kasteel Lalande-Borie werd in 1970 volledig opgericht door Jean-Eugène Borie op een perceel van 30 hectare. Tegenwoordig wordt dit domein, dat snel een mooie reputatie heeft verworven, geleid door zijn zoon Bruno Borie, die ook verantwoordelijk is voor het kasteel Ducru-Beaucaillou. De wijngaard strekt zich uit over 25 hectare gelegen op het westelijke plateau van de appellatie Saint-Julien, waar zich vele tweede en derde crus van de classificatie van 1855 bevinden. De aanplant is voornamelijk gericht op cabernet-sauvignon, dat 65% van het oppervlak vertegenwoordigt, gevolgd door 25% merlot en 10% cabernet franc. In de wijngaarden worden de opbrengsten beheerst en de handelingen zijn die van een geïntegreerde bestrijding. De oogst is handmatig, voor gematigd extractieve vinificaties en rijping in vaten waar het nieuwe hout niet domineert.
Druivenrassen: Cabernet Sauvignon (60%), Merlot (33%), Cabernet Franc (7%)
Producent: Familie Borie in Saint-Julien-Beychevelle (33250)
Verpakkingen en formaten: Fles (75cl) - Houten kist van 12 - 2013
CEPAGE : 85% Merlot ; 10% Cabernet Sauvignon; 5% Cabernet Franc
CULTURE EN OPVOEDING : Verantwoorde teelt, handmatige bladverwijdering, groene oogst. Vinificatie in thermoregulierte betonnen tanks. Malolactische fermentatie in eiken vaten. Rijping in nieuwe vaten. LABEL HVE 3
2018 : J SUCKLING : 92-93/100 «Hart van rijpe vruchten, altijd fris en lineair. Gemiddeld vol met stevige en zijdezachte tannines.
2016 : WINE ENTHUSIAST : 93/100 «Afkomstig van de oudste wijnstokken van dit domein, is het een rijpe en geconcentreerde wijn. 18 maanden gerijpt in vat, heeft het een krachtige geroosterde en kruidige karakter ontwikkeld dat tot op de dag van vandaag nog steeds domineert. Maar met de sterke fruitigheid en zuurheid, zal het zich ontwikkelen tot een indrukwekkende wijn.»
J. SUCKLING : 93-94/100 :«Het is een prachtige wijn met tonen van chocolade en zwarte bessen. Gemiddeld vol en op het fruit. Het is fantastisch! »
2015 : WINE ENTHUSIAST 92/100
2014 : J. SUCKLING : 93/100
2012 : J. SUCKLING : 91/100
Eigenaren: Jean Pierre & Philippe Rivière
Consultant: Stéphane Derenoncourt
Locatie: Gelegen in de gemeente Saint Emilion
Oppervlakte: 4 Ha
Bodem: klei-kalksteen
Commentaar
Pierre Jean, de 7e generatie van een familie van wijnbouwers, kocht Château Lapelletrie in 1930 om zijn droom te verwezenlijken. Vandaag de dag wordt dit ongeveer 10 hectare grote eigendom geleid door zijn kleindochter, Anne Biscaye, de 9e generatie, in een familiale geest. Ze heeft zich ingezet voor een vrijwillige aanpak van prestaties, ter bescherming van het milieu, terwijl ze een hoge kwaliteitsnorm behoudt. Ze past zachte vinificatie toe, bijna als een infusie, om alleen het beste uit de druiven te halen.
Proeverij
In het glas vinden we een wijn van goede kwaliteit, met een heldere kleur, een expressieve en delicate neus. Mooie robijnrode kleur. De neus is fruitig met een vleugje vanille, de aanzet is soepel, rond in de mond, gevolgd door vlezige, zijdezachte en fluweelachtige tannines. Goede balans, een wijn in volledige harmonie.
Druivenrassen: Merlot (90%), Cabernet Franc (10%)
Producent: Familie Biscaye in Saint-Christophe-des-Bardes (33330)
Verpakkingen en formaten: Fles (75cl) - Houten kist van 6 - 2019
Tegelijkertijd richt J. Petit-Laroche op de plaatsen "MAUCAILLOU" en "CAUBET", op anderhalve hectare, een nieuw wijnbedrijf op dat de naam Château MAUCAILLOU zal dragen.
"MAUCAILLOU" betekent "slechte stenen", zoals de boeren in de middeleeuwen het begrepen, omdat dit soort gravelachtige percelen ongeschikt was voor enige graanteelt, de belangrijkste bron van levensonderhoud in die tijd. Later realiseerde men zich dat deze heuvels van grind een voorkeurs terroir vormden voor wijnen van hoge expressie.
Zo is MAUCAILLOU geboren, een wijnkasteel vol talent, aangezien zijn wijnen sinds 1889 regelmatig in de schijnwerpers staan, wereldwijd, tijdens wedstrijden en "blinde proeverijen" tussen professionals.
Commentaar
Château d'Arcins is vandaag de dag een van de oudste domeinen van de Haut-Médoc, opgericht door de Orde van de Tempeliers in de 14e eeuw. De legende lijkt de oorsprong van de naam Arcins toe te schrijven aan de aanwezigheid van een Ridder van Ars op het moment dat de gemeente een commande van de Orde van Malta huisvestte in 1300. Net als de Grands Crus Classés van de Médoc profiteert de wijngaard van een aanplant van 9.600 stokken/hectare en twee grote complementaire terroirs (grind en klei-kalk).
Proeverij
De stijl van Château d’Arcins is vol smakelijke rondingen. In de neus ontdekken we geconcentreerde aroma's van rode vruchten, specerijen nuanceren door geuren van sinaasappelschil. De smaken zijn harmonieus samengevoegd en geven ruimte aan een lichaam dat weelderig, vervolgens warm en uiteindelijk gestructureerd is. Deze wijn van mooie omvang past perfect bij zijn medocain terroir.
Druivensoorten: Merlot (50%), Cabernet Sauvignon (50%)
Producent: Chateaux Castel in Arcins (33460)
Formaten en verpakkingen: Fles (75cl) - Doos van 6 - 2018
Le Château La Croix de Marbuzet heeft een wijngaard van 7,5 hectare. De terroir van Saint-Estèphe dankt zijn nobelheid aan de structuur van zijn bodems, een grindplateau dat uitkijkt over de Gironde en goede drainage-eigenschappen heeft. Op het oppervlak geven deze bodems die typisch lichte indruk die zo kenmerkend is voor de Médoc. Maar dieper gelegen zorgt een laag van kalkhoudende marne voor de essentiële voedingsstoffen die de wijnen hun typiciteit geven. De bodem bestaat uit Garonne-grind. De rijping van de wijnen vindt plaats gedurende 12 maanden in vaten, waarvan 25% nieuw.
Zijn heldere en glanzende robijnrode kleur belooft een zeer aangename proeverij. De neus is complex, en de geuren van zwarte kers, bloem en pruimen vermengen zich met tonen van toast en geroosterde hazelnoot. Deze wijn biedt een mooie soepelheid in de mond met een zeer fijne balans, gecombineerd met subtiele parfums van bosgrond en tabaksbladeren in een finale met harmonieuze tannines voor een profiel dat geheel in elegantie is.
Druivensoorten: Merlot (60%), Cabernet Sauvignon (40%)
Producent: Familie Soliveres in Saint-Estèphe (33180)
Verpakkingen en formaten: Fles (75cl) - Doos van 6 - 2020
{"Commentaar":"De wijngaard van Château Les Essarts beslaat veertien hectare in het hart van de appellatie Lussac Saint Emilion. Het strekt zich uit over een groot kleiplateau met gebieden van silicaatgrind. De ondergrond bestaat uit klei en ijzerhoudende schalie. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 25 jaar. Bladverwijdering en uitdunning worden uitgevoerd op basis van de behoeften. De vinificatie is traditioneel in een moderne kelder.\n\nProeverij\nDiep karmijnrode kleur. Zeer licht mentholachtige aroma's en rode vruchten. De mond is soepel, met smaken van gekookte vruchten, en benadrukt door een mooie houttoets.\n\nDruivenrassen: Merlot (70%), Cabernet Franc (10%), Malbec (20%)\nProducent: Familie Gillet in Lussac (33570)\nFormaten en verpakkingen: Fles (75cl) - Doos van 6 - 2019"}
Commentaar
Het Château Le Bruilleau is een familiebezit sinds vier generaties, geleid door Nadine en Serge Bedicheau, waarvan de wijngaard meer dan tien hectare aan wijnstokken beslaat, waaronder 2 hectare wit, in de appellatie Pessac-Léognan, in de regio Bordeaux. Bij Château Le Bruilleau zijn de oogsten handmatig en krijgen alle wijnstokken de beste zorg. De rijping van de rode wijnen van het domein duurt minimaal 12 maanden. Als kleine exploitatie binnen de grote domeinen van de appellatie Pessac-Léognan, worden de wijnen van Château Le Bruilleau regelmatig onderscheiden door de pers vanwege hun kwaliteit.
Proeverij
Krachtige neus van rijpe rode en zwarte vruchten, tonen van leer en ceder, volle mond, met duidelijke, goed aanwezige tannines en een mooie lengte. Een goede structuur.
Druivensoorten: Merlot (52%), Cabernet Sauvignon (48%)
Producent: Familie Bédicheau in Saint-Médard-d'Eyran (33650)
Verpakkingen en formaten: Fles (75cl) - Doos van 6 - 2018
Commentaar
Ideaal gelegen op mooie Garonne-gronden, beslaat de Cru Classé van Margaux 100 hectare wijngaard: 60% cabernet-sauvignon, 32% merlot, met een aanvulling van cabernet franc en petit verdot. Sinds 1995 wordt het domein geleid door de familie Albada Jelgersma, die haar zoektocht naar uitmuntendheid voortzet dankzij de dynamiek van Alexander van Beek.
Proeverij
Château Giscours onthult zich in een mooie granaatkleur. Deze wijn heeft een subtiele neus met tonen van bosgrond en rode vruchten. Deze aroma's van cassis en kers komen ook terug in de mond. De smaak is evenwichtig, met een interessant potentieel, een mooie structuur en karaktervolle tannines.
Druivensoorten: Cabernet Sauvignon (65%), Merlot (35%)
Producent: Familie Albada Jelgersma in Labarde (33460)
Verpakkingen en formaten: Fles (75cl) - Houten kist van 6 - 2013
Commentaar
Sinds de Middeleeuwen is de regio Pessac-Léognan beroemd om zijn wijnen. De bodems, bestaande uit grind, kiezels en alluvium, en de heuvels op steile hellingen, zijn van hoge kwaliteit voor de wijnbouw. Blason de Montbelly komt voort uit een rigoureuze selectie van percelen binnen deze appellatie, gelegen in Saint-Médard-d'Eyrans. Deze bodems hebben de eigenschap de grote diversiteit van de Pessac-terroirs goed weer te geven en maken het mogelijk een wijn met karakter te produceren. Perceel-fermentatie in thermoregulatieve roestvrijstalen tanks. Rijping gedurende 12 maanden in Franse eiken vaten.
Proeverij
De Pessac-Léognan bij uitstek. De kleur is helder en diep met robijnrode reflecties. Het bouquet is complex en verfijnd, met tonen van rode vruchten en viooltjes, en subtiel vanilleachtig. In de mond zijn de tannines zijdezacht en harmonieus met een fruitige, licht houtachtige en aanhoudende afdronk.
Druivenrassen: Cabernet Sauvignon (60%), Merlot (40%)
Producent: Sovex GrandsChâteaux in Beychac-et-Caillau (33750)
Formaten en verpakkingen: Fles (75cl) - Doos van 6 - 2019
Opmerking
In 1869 werkt Edmond Addé, erkend door de Franse landbouwsector met de titel "Ridder van het domein", aan de selectie van hoogwaardige druivensoorten en de ontwikkeling van de wijngaard van Château Preuillac. Al in 1879 wint de wijngaard verschillende medailles en prijzen. In 1932 wordt het opgenomen in de classificatie van Crus Bourgeois die dat jaar is opgericht. Raymond Bouët onderneemt een grote reorganisatie van de wijngaard, de bouw van een wijnkelder en een ondergrondse kelder die in 1975 in gebruik werd genomen. De ondergrondse kelder van 200 m2, in de stijl van de 18e eeuw, is een unieke structuur geworden in de appellatie Médoc. De families Mau en Dirkzwager hebben het domein in 1998 met succes overgenomen. Er zijn belangrijke renovatiewerkzaamheden uitgevoerd in de hele kelder en in de wijngaard, wat Château Preuillac aanmoedigt om te schitteren en uit te blinken in het nastreven van zijn doelen.
Druivensoorten: Merlot (60%), Cabernet Sauvignon (35%), Cabernet Franc (5%)
Producent: Familie Mau in Lesparre (33340)
Formaten en verpakkingen: Fles (75cl) - Doos van 6 - 2015
Commentaar
Château Gaudin is een familiebezit sinds 1901. Van 4 hectare in die tijd, heeft het domein dankzij 3 opeenvolgende generaties nu 11 hectare prachtige wijngaarden waarvan de gemiddelde leeftijd 40 jaar is. Château Gaudin is gelegen in Pauillac in het Médoc in de Gironde. Deze wijngaard profiteert van een zeer bevoorrechte ligging, omdat het is aangelegd op de grindheuvels van het dorp Saint-Lambert in de gemeente Pauillac, omringd door wijngaarden van prestigieuze crus.
Proeverij
De neus van Château Gaudin is fijn, krachtig en complex; rode en zwarte vruchten, gevolgd door vanille en leer, om uiteindelijk plaats te maken voor de opvoedingsnoten (specerijen, zoethout, vanille en eik). In de mond is de omvang van deze wijn indrukwekkend. De aanzet is soepel en krachtig tegelijk, de structuur onthult zich geleidelijk, ze is diep, zeer verfijnd, krachtig en vol van smaak, de tannines zijn van een zeldzame elegantie terwijl ze stevig, fijn en met een onnavolgbaar korrel zijn.
Druivensoorten: Cabernet Sauvignon (70%), Merlot (30%)
Producent: Familie Capdevielle in Pauillac (33250)
Formaten en verpakkingen: Fles (75cl) - Doos van 12 - 2017