Kasza gryczana ontstaat uit de gepelde zaden van gewone boekweit. De zaden van gebrande boekweit hebben een kenmerkende donkerbruine kleur, die het resultaat is van thermische behandeling. Gebrande boekweit is minder waardevol dan ongebrande boekweit, maar heeft daarentegen een uitgesprokenere smaak.
Boekweit is een waardevolle bron van voedingsstoffen en voedingsstoffen. Vooral eiwitten, polyfenolen, polysachariden en mineralen zijn van groot belang.
Boekweit kenmerkt zich door een hoge mineraleninhoud, zoals kalium, magnesium, ijzer en vitamines.
Het kan een op zichzelf staand gerecht zijn, een bijgerecht bij vlees of groenten, of de basis vormen voor een lunch of diner.
Gebrande boekweit en geroosterde boekweit betekenen hetzelfde. Beide soorten boekweit ondergaan een thermische behandeling.
Havermout wordt beschouwd als een van de gezondste voedingsmiddelen ter wereld. Het wordt al honderden jaren verbouwd en wordt verkregen uit gepelde gierstzaden. Het onderscheidt zich door de hoogste concentratie van B-vitamines (B1, B2, B6) en ijzer en koper.
Havermout heeft ook geneeskrachtige eigenschappen, is licht verteerbaar en veroorzaakt geen allergieën, omdat het geen gluten bevat, waardoor het kan worden gegeten door mensen met coeliakie. Het heeft antivirale eigenschappen en vermindert ontstekingen van de slijmvliezen. Het bevat silicium, wat gunstig is voor de conditie van onze huid, haar en nagels.